Wraz z rozpoczęciem Nowego Roku bardzo często snujemy różnego rodzaju plany, coś sobie postanawiamy. Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest większa dbałość o siebie. Zwracamy większą uwagę na to, co jemy, a na naszych talerzach królują świeże, nieprzetworzone produkty.
Nie inaczej jest ze mną. Ja również postanowiłam sobie, że będę zdrowiej się odżywiać i więcej ruszać. Zdecydowałam zatem, że będę „odchudzać” moje ulubione dania. W ten właśnie sposób powstały te pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i serem feta. Ciasto zrobiłam z mąki z pełnego przemiału, a w farszu zamieniłam tłusty ser feta na ser o obniżonej zawartości tłuszczu. Takie pierogi podaję z sosem koperkowym zrobionym na jogurcie. Pycha!
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (ok. 50 sztuk)
Ciasto:
700 g mąki z pełnego przemiału + trochę do podsypywania
400 ml ciepłej wody
1 jajko
odrobina oleju
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
270 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
2 średnie cebule
4 łyżki klarowanego masła
Składniki na ciasto wyrabiać do momentu, aż stanie się elastyczne. Szpinak rozmrozić, odsączyć nadmiar wody i wymieszać z rozdrobnionym serem feta. Cebulę zeszklić na maśle, wystudzić i wymieszać ze szpinakiem i serem. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, na środek wyłożyć farsz i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do momentu kiedy wypłyną na wierzch.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)