Lasagne, jak i wszystkie makarony uwielbiam w każdej postaci, a ponieważ mamy lato, a latem nachodzi mnie ochota na lżejsze wersje rozmaitych potraw to tym razem przygotowałam lasagne z dużą ilością warzyw. Całości dopełnia beszamel i ser mozzarella – palce lizać 🙂
Lasagne z warzywami ( porcja dla dwóch osób)
6 płatów makaronu lasagne
2 kulki mozzarelli
100 g sera z niebieską pleśnią
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
kilka różyczek brokuła
Sos pomidorowy:
średnia cebula
2 szklanki passaty pomidorowej
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
pół łyżeczki cukru
Beszamel:
łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Papryki pokroić w paski. Obydwa rodzaje sera utrzeć na tarce na większych oczkach.
Przygotować sos beszamelowy – łyżkę masła wymieszać z mąką aż powstaną grudki, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać rózgą żeby grudki zniknęły. Sos powinien zacząć gęstnieć. Na koniec dodać gałkę muszkatołową.
Przygotować sos pomidorowy – na oliwie zesmażyć pokrojoną w pióra cebulę aż się zeszkli, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki i trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwami wszystkie składniki w następujący sposób: makaron – warzywa – sosy – ser. Ja układam trzy warstwy. Na wierzchu układam dodatkowo plastry pomidora i posypuję serem. Zapiekam w piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
przepysznie wygląda!
msflowless.blogspot.com/
Wyglądasz przepysznie! Chętnie bym sama coś takiego przygotowała ale boję
się że mama mogła by nie poznać kuchni hahha Więc chyba zapoznam ją z przepisem:)
Serdecznie zapraszam do mnie: http://sandraannakawa.blogspot.co.uk/
No rzeczywiście przy tym daniu trochę naczyń trzeba pobrudzić 😉