Fanką zup nie jestem, ale dla pomidorowej robię wyjątek 😉 Moja wersja jest lekko pikantna, delikatnie kremowa i bardzo sycąca. Dzięki dodatkom czosnku, bazylii i przypraw mocno rozgrzewa – to idealny obiad na chłodniejsze dni.
Krem z pomidorów (ok.4 l zupy)
800 g całych pomidorów z puszki
700 g passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki liści bazylii
800 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa do smażenia
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam i podsmażam ok. 2 min. na oliwie. Dodaję pomidory, passatę i bulion, przyprawiam i gotuję wszystko na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodaję liście bazylii i miksuję przy pomocy blendera. Podaję z bazylią i grzankami.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
Pomidorówka z prawdziwych pachnących pomidorów, to jest TO! 🙂
Uwielbiam pomidory pod każdą postacią 🙂
Właśnie wczoraj znowu robiłam na dzisiaj do pracy. Na takie dni jak ten przyda się coś rozgrzewającego 😉