Wspominałam już, że lubię makarony? 😉 Ostatnio zajadaliśmy się tą lasagne wegetariańską, więc teraz, w ramach zawierania kompromisów w związku, przygotowałam coś z mięsem. Wbrew pozorom jest to dość szybki, a wykwintny obiad – mnie przygotowanie wszystkiego zajęło ok. 20 min + 25 min zapiekania.
Cannelloni z mięsem (przepis na 10 rurek)
10 surowych rurek makaronu cannelloni
300g mielonego mięsa
2 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz
oregano
odrobina oleju do smażenia
Beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowuję sos beszamelowy – masło rozpuszczam i mieszam z mąką. Następnie dodaję mleka i mieszam szybko rózgą aby rozbić grudki z masła i mąki. Na samym końcu dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Tak przygotowany sos wlewam do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone podsmażam z cebulką i wyciśniętym czosnkiem. Dodaję passatę i przyprawiam solą, pieprzem i ziołami do smaku. Chwilę gotuję aż całość będzie gęsta. Mięsny farsz nakładam do rurek i układam na sosie beszamelowym. Z wierzchu posypuje startą mozzarellą. Zapiekam ok. 25 min. w 180 °C.
Bądź na bieżąco z moimi postami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
Lubię takie zapiekanki z mięsem i bez mięsa 🙂
pozdrawiam
oj tak, szybko a pysznie 🙂