ZUPA – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Chyba w końcu polubiłam się z zupami. No dobra, może nie ze wszystkimi, bo na razie akceptuję tylko zupy – kremy i zupę „śmieciową” mojej babci 😉 Mogę się nimi zajadać od śniadania aż po kolację, zwłaszcza w te paskudne, chłodne dni, kiedy sięga się po gorące, rozgrzewające potrawy, a przecież nic tak dobrze nie rozgrzewa jak taka lekko pikantna zupa 🙂

Krem z pieczonej papryki  (ok. 2 l zupy)

4 czerwone papryki

1 średnia cebula

5 ząbków czosnku

1 litr bulionu warzywnego

800 g passaty pomidorowej

sól, pieprz, oregano, ostra papryka

odrobiną oleju lub oliwy

 

Papryki umyłam, przekroiłam ma pół i usunęłam gniazda nasienne. Następnie ułożyłam je na blaszce, polałam odrobiną oleju i oprószylam solą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut. Upieczone papryki włożyłam do woreczka foliowego, zostawiłam na 15 minut i następnie obrałam je ze skórki. W międzyczasie cebulę zeszkliłam na oleju i dodałam wyciśnięty, upieczony czosnek.  Wszystkie składniki połączyłam ze sobą w dużym garnku, gotowałam przez 20 min., następnie zblendowałam i przyprawiłam.

 

 Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

6 przemyśleń nt. „ZUPA – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *