ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Ostatnio trochę niedomagam i nie mam siły stać godzinę przy kuchence żeby stworzyć jakiś fajny, spektakularny obiad. Wymyślam zatem proste i nieskomplikowane dania tak, abym szybko mogła mieć gotowanie z głowy. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem nie na cały obiad, ale na dodatek do głównego dania jakim są pieczone ziemniaki. Bo chyba trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaka? 🙂 Mimo swojej popularności mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie! Zawierają również skrobię, potas i wapń. Wbrew powszechnej opinii prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii.

Samo przygotowanie ziemniaków do pieczenia zajęło mi ok. dwie minuty. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie, ale możecie w tym czasie przygotować jakąś surówkę, nakryć do stołu, albo nie robić kompletnie nic i położyć się z powrotem do łóżka, tak jak zakatarzona ja 😉

 

Ziemniaki z piekarnika

 5 dużych, umytych ziemniaków ze skórką

sól

czerwona papryka

czosnek granulowany

suszony koperek

świeży tymianek

pół szklanki oleju

 

Ziemniaki kroję w łódeczki i przekładam do miski. Posypuję przyprawami w ulubionych proporcjach i mieszam razem z olejem. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam przez 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

 

Bądź na bieżąco z moimi postami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *