WSTĄŻKI Z KURKAMI I SEREM GORGONZOLLA

Kiedy nie miałam jeszcze za bardzo prawa głosu, a rodzice tak bardzo chcieli uprzyjemniać mnie i mojej siostrze weekendy czymś, co w ich mniemaniu miało być przyjemne, zabierali nas czasami na grzyby. Chyba już wtedy czułam, że grzybiara to ze mnie żadna nie będzie i z asertywnością jakiej nie powstydziłaby się niejedna dorosła osoba mówiłam: „dobra, ale zbieram tylko te żółte”. Jak nie lubiłam chodzić po lesie tak nie lubię do dzisiaj, ale kurki sprzedawane na poboczach przygarniam chętnie. Dla mnie smak tych grzybów jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju, a w połączeniu z makaronem i serowo-śmietanowym sosem…to po prostu nie może nie być dobre 🙂

 

Makaron z kurkami i serem gorgonzolla

200g makaronu wstążki

200g oczyszczonych kurek

1 łyżka masła

1 średnia cebula

150 ml kremówki

100g sera gorgonzolla

sól, pieprz

Oczyszczone kurki udusić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i łyżką masła. W tym samym czasie rozpuścić ser gorgonzolla w słodkiej śmietance, a makaron ugotować al dente. Ugotowany makaron wymieszać z sosem śmietanowo – serowym, wyłożyć na talerz, a na wierzchu poukładać kurki. Posypać z góry solą i pieprzem do smaku.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *