TRUSKAWKOWA HERBATA MROŻONA

W końcu mamy upały! <3 Większość osób puka się w czoło kiedy mówię, że najbardziej lubię temperatury od 30 stopni wzwyż, że jak to, że przecież za gorąco i nie ma czym oddychać. O gustach się nie dyskutuje, ale to właśnie w takich temperaturach czuję się najlepiej i z całym szacunkiem dla moich rodziców, ale od dawna uważam, że bocian pomylił drogę i powinien podrzucić mnie jakiejś parze, która żyje bliżej równika 😉

Oprócz luźniejszej garderoby, w ciepłe dni jemy zazwyczaj lżejsze posiłki i szukamy różnych sposobów na ochłodę. Jeśli chodzi o to ostatnie, to bardzo, ale to bardzo polecam Wam mój wczorajszy eksperyment – mrożoną herbatę o smaku truskawkowym. Zupełnie nie spodziewałam się tego, że to połączenie może być aż tak pyszne! Spróbujecie? 🙂

 

Herbata truskawkowa

2,5 l wody

6 torebek czarnej herbaty

3/4 szklanki cukru

2 szklanki truskawek

sok z 1 cytryny

sok z połowy limonki

kostki lodu

truskawki do ozdoby

 

W wysokim garnku zagotuj 3 szklanki wody, do wrzątku wrzuć herbatę, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 min. Usuń torebki z herbatą, dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Do powstałego syropu dolej pozostałą wodę, gotuj przez kilka minut, ściągnij z ognia i wystudź. Truskawki zmiksuj przy pomocy blendera i wlej do herbaty, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i limonki, ponownie wymieszaj. Jeśli potrzebujesz, dodaj więcej cukru. Przelej herbatę do dzbanka przelewając ją przez sitko. Dodaj kostki lodu i truskawki.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *