TARTA Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Sezon na jesienne wypieki uważam za rozpoczęty! 🙂 Jabłka, gruszki, śliwki, czekolada, cynamon i korzenne przyprawy – teraz takie składniki będą królować w mojej kuchni. Moja jesień na pewno będzie słodka i bardzo aromatyczna 🙂

Dzisiejsza tarta spełnia wszystkie powyższe kryteria. Dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady słodycz owoców została lekko przełamana. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło 🙂

20161022-17566184312-1
20161022-540610563-1

 

Tarta z gruszkami

Kruche ciasto:

200 g mąki tortowej

80 g zimnego masła

80 g cukru pudru

szczypta soli

1 duże jajko

Nadzienie:

125 g gorzkiej czekolady

4 gruszki

125 ml śmietanki kremówki

36% 2

jajka sok z połowy cytryny

2 łyżki brązowego cukru

cynamon

 

Składniki na kruche ciasto zagnieść i chłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie wykleić ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 min. W międzyczasie gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i dalej na cienkie kawałki. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, śmietankę zmiksować z jajkami. Na upieczony spód wyłożyć czekoladę i gruszki. Całość zalać masą śmietanowo – jajeczną. Wystające gruszki posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec przez 45 min. w 180°C.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

2 przemyślenia nt. „TARTA Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *