TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Niby mamy jeszcze lato, a kiedy podczas pieczenia tej tarty w mojej kuchni zapachniało cynamonem od razu poczułam się tak jakoś jesiennie. To moja pierwsza tarta rustykalna i na pewno nie ostatnia. Szybka, prosta w przygotowaniu, podana z gałką lodów pasuje w sam raz na leniwy podwieczorek z przyjaciółmi 🙂
 

Tarta ze śliwkami

 

Ciasto:

150 g migdałów

150 g cukru trzcinowego

200 g maki pszennej

150 g zimnego masła

2 żółtka

kilka kropli aromatu migdałowego

Nadzienie:

500 g śliwek

odrobina kaszy manny

cukier trzcinowy

cynamon

 

Cukier trzcinowy wraz z migdałami mielę na puder. Łączę z pozostałymi składnikami do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Schładzam godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przenoszę wraz z papierem na blachę i posypuję kaszą manną. Na wierzchu ciasta układam umyte, przekrojone na pół śliwki zostawiając przy brzegach ok. 3-4 cm pustego miejsca. Całość oprószam brązowym cukrem i delikatnie posypuję cynamonem. Brzegi ciasta nieobłożone owocami wywijam na wierzch ciasta przykrywając nim śliwki.  Piekę ok. 30 min. w 200°C do momentu, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Wystudzone posypuję cukrem pudrem i podaję z gałką lodów śmietankowych.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

2 przemyślenia nt. „TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *