TARTA RUSTYKALNA Z RABARBAREM

Tarta rustykalna z rabarbarem – tym przepisem godzę się z rabarbarem, znienawidzonym w dzieciństwie warzywem, chętnie przemycanym przez babcię w kompocie. To prawda, że smaki się zmieniają i nie warto zniechęcać się do niektórych produktów. Wystarczy odpowiednie połączenie składników, trochę fantazji i grymas na twarzy zmienia się w uśmiech zadowolenia. Nie jestem szczególnie skromna, więc śmiało mogę powiedzieć, że połączenie słodkiego, migdałowego, kruchego ciasta z kwaskowatym rabarbarem wyszło mi absolutnie genialnie 😉

 

 Tarta rustykalna z rabarbarem

Ciasto:

150 g migdałów

150 g cukru trzcinowego

200 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 żółtka

Nadzienie:

5 łodyżek rabarbaru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 łyżeczki cynamonu

płatki migdałów

Cukier trzcinowy wraz z migdałami zmielić na puder. Połączyć z pozostałymi składnikami do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić, uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć i usunąć liście. Pokroić na 2-cm kawałki, włożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przenieść wraz z papierem na blachę, usunąć górny papier. Na środku rozłożyć nadzienie pozostawiając kilka centymetrów wolnego brzegu. Skropić sokiem z cytryny. Zawinąć ciasto na rabarbar. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Podawać z gałką lodów waniliowych.

 

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

2 przemyślenia nt. „TARTA RUSTYKALNA Z RABARBAREM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *