TARTA CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWA Z CZEREŚNIAMI

Maliny, jagody, czereśnie, wiśnie , porzeczki. Najchętniej codziennie piekłabym coś z udziałem tych owoców, bo w końcu kiedy korzystać z takich dobrodziejstw natury jak nie teraz?  Dziś postawiłam na czereśnie i tak powstała ta czekoladowo-migdałowa tarta. Wykonanie jej jest dość czasochłonne, ale pierwszy kęs z nawiązką wynagradza poświęcony na przygotowanie jej czas 🙂

 

Tarta czekoladowo- migdałowa z czereśniami

Spód:

200g mielonych migdałów

200g mąki pszennej tortowej

150g zimnego masła

200g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kakao

3 łyżki powideł śliwkowych

Masa:

500ml kremówki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

5 kropli olejku migdałowego

owoce do dekoracji

 

Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło pokroić w kostkę. Pozostałe składniki przesypać na stolnicę, dodać pokrojone masło i wyrabiać palcami do momentu aż ciasto przybierze jednolitą formę. Owinąć je folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i przełożyć do formy. Całość nakłuć widelcem żeby podczas pieczenia spód się nie podnosił. Piec przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawić do wystygnięcia.

 

W tym czasie przygotować masę. W wysokiej misce ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec dodać mascarpone oraz olejek migdałowy i delikatnie wymieszać. Ostudzony spód posmarować powidłami i wyłożyć masę. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Przed podaniem włożyć na godzinę do lodówki.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *