SZYBKIE ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Te rogaliki z ciasta francuskiego powstały, ponieważ ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu nie ma ani jednego przepisu z udziałem jabłek, co uważam za wielkie niedopatrzenie z mojej strony, ponieważ chyba nie ma owocu, który bardziej kojarzyłby się z polską kuchnią. W dodatku każdego roku jabłek na działce mamy całe mnóstwo. Babcia robi musy, mama soki a ja co? Wstyd. Zatem szybko nadrabiam te moje kulinarne braki. I to naprawdę szybko, bo te rogaliki robi się w 15 minut, a żeby je przygotować porzebujecie tylko 5 składników, które prawdopodobnie i tak macie w swojej kuchni 🙂 Świetnie smakują na ciepło, jak i po wystygnięciu. Koniecznie musicie spróbować 🙂

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem

1 arkusz ciasta francuskiego

1 duże jabłko

2 łyżki masła

2,5 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  i rozłożyć na nim jeden arkusz ciasta francuskiego. Ciasto podzielić na trójkąty. Masło rozpuścić, cukier wymieszać z cynamonem, jabłko obrać, wydrążyć pestki i pokroić na tyle części, ile mamy trójkątów. Za pomocą pędzelka każdy trójkąt smarujemy masłem  i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie kładziemy cząstkę jabłka i zawijamy tak, aby powstał rogalik. Każdy rogalik smarujemy z wierzchu masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.12 minut.

rogaliki z ciasta francuskiego

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

2 przemyślenia nt. „SZYBKIE ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *