SYLWESTROWY LIKIER MARCEPANOWY

Likier marcepanowy przygotowałam specjalnie z myślą o sylwestrowej nocy. Taki trochę babski, jako że jutrzejszy dzień spędzam w damsko – męskim gronie. Moja wersja jest gęsta, jedwabiście kremowa, a ledwo wyczuwalny smak alkoholu jest idealny dla wszystkich tych, którzy za mocnymi trunkami nie przepadają. Jeśli lubicie mocniejsze smaki dodajcie po prostu więcej alkoholu 🙂

W tym miejscu chciałabym Wam życzyć szalonej, lecz rozsądnej szampańskiej zabawy. Abyście zachowali w pamięci najwspanialsze chwile  minionego roku, a o najgorszych jak najszybciej zapomnieli. Nie skupiajcie się na tym, co było i w Nowy Rok wejdźcie radośnie, pełni nadziei i dobrych myśli.

Wasze zdrowie! 🙂

 

Likier marcepanowy (ok. 500ml)

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego *

100 g masy marcepanowej

1 laska wanilii (można pominąć)

100 ml wódki

*osoby nietolerujące laktozę mogą użyć mleka roślinnego – migdałowego, ryżowego, owsianego

 

Marcepan rozpuścić w mleku cały czas mieszając. Wanilię przekroić na pół, zeskrobać nasionka i wmieszać do marcepanowego mleka wraz z pustą laską wanilii. Chwilę zagotować, wyciągnąć laskę wanilii. Całość zblendować, dodać alkohol, wymieszać. Likier od razu jest gotowy do spożycia.

likier marcepanowy

likier marcepanowy

likier marcepanowy

likier marcepanowy

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *