SŁODKOŚCI NA BABSKI WIECZÓR

Ostatnio pokazywałam Wam, jak wyglądał mój wymarzony wieczór panieński i muszę przyznać, że bardzo przyjemnie się zaskoczyłam. W dobie hejtu i ludzkiej zawiści spotkała mnie moc samych pozytywnych komentarzy! Wszystkie przyznałyście, że było pięknie, dziewczęco i z klasą. Dziękuję!

Oprócz tego, że byłyście zachwycone mną(!), a raczej moim wyglądem tego dnia, duże wrażenie wywarł na Was stół ze słodkościami, które pomogła mi przygotować moja kochana Kasia z Mamy sprawy, a o aranżację naszych wypieków zadbała niezawodna Dorota z Kwiatoprzestrzeni.  Były tartaletki, mini ptysie, deserki z nasionami chia… Wszystko było naprawdę przepyszne! Już teraz nie musicie wierzyć mi na słowo, ale przygotować to wszystko samodzielnie w domu, ponieważ spieszę do Was z garścią przepisów 😉 Smacznego!

 

Lemoniada ogórkowa

1,5 litra wody niegazowanej

2 świeże ogórki

2 garści świeżej mięty

1 limonka

1 cytryna

pół szklanki cukru

 

Cukier rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i przelać do dzbanka. Ogórki pokroić w plastry, miętę opłukać, wrzucić wszystko do dzbanka. Wycisnąć sok z limonki i cytryny, całość zalać wodą i chłodzić przez kilka godzin. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Podawać z kostkami lodu.

 

Czekoladowe muffiny z malinami (12 sztuk) —> PRZEPIS TUTAJ

Różowy cukier puder

garść suszonych kwiatów hibiskusa

pół szklanki cukru pudru

 

Kwiaty hibiskusa zmielić na pył w młynku do kawy lub malakserze. Dodać cukier puder i zmielić razem.

 

Tartaletki z lemon curd

 

Kruche ciasto:

200g mąki pszennej

100g masła

50g cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Lemon curd:

2 jajka

2 żółtka

160 g drobnego cukru do wypieków

80 g masła

sok wyciśnięty z dwóch cytryn i otarta z nich skórka

 

 

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Foremki do tartaletek o wysmarować roztopionym masłem, ciasto rozwałkować na placek. Placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki. Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 stopniach przez ok. 12-15 min. do zrumienienia. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 

Cytryny wyparzyć, wyszorować i otrzeć z nich skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia. Postawić na kuchence i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Lekko ostudzić.

 

Tartaletki nadziewać lemon curd. Udekorować owocami.

Mini ptysie z różową pianką —> PRZEPIS TUTAJ
 
Deser chia —> PRZEPIS TUTAJ
Deser prosta Pavlova —> PRZEPIS TUTAJ
 
 Poncz —> PRZEPIS TUTAJ

Zdjęcia – Wonderwall Studio Agnieszka Szulc

 

Spodobał Ci się ten wpis? Czujesz się zainspirowany? Nie przegap kolejnych postów i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

3 przemyślenia nt. „SŁODKOŚCI NA BABSKI WIECZÓR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *