PIEROGI Z JAGODAMI

Trochę już późno, ale na pierogi z jagodami ochotę miałam od dawna i tak się złożyło, że dostałam od mamy wiadereczko jagód. Dłużej już nie było sensu tego odwlekać- zakasałam rękawy i do stolnicy 🙂 Nie wiem jak jest z Wami, ale u mnie ten prosty, cudowny smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to razem z kuzynkami prezentowałyśmy sobie wzajemnie upaćkane jagodami buzie i fioletowe języki 🙂

 

Pierogi z jagodami (przepis na ok. 50 sztuk)

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

1 łyżka miękkiego masła

250ml gorącej wody

Farsz:

0,5 litra jagód

3 łyżki cukru (można pominąć)

Jagody opłukać, przesypać do miski i wymieszać z cukrem. W tym czasie przygotować ciasto na pierogi. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować je na grubość ok. 2mm, następnie wyciąć szklanką kółka. Na każdy krążek nałożyć ok. 1 łyżeczkę jagód i skleić formując pierogi. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyłożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *