PEŁNOZIARNISTE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Wraz z rozpoczęciem Nowego Roku bardzo często snujemy różnego rodzaju plany, coś sobie postanawiamy. Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest większa dbałość o siebie. Zwracamy większą uwagę na to, co jemy, a na naszych talerzach królują świeże, nieprzetworzone produkty.

Nie inaczej jest ze mną. Ja również postanowiłam sobie, że będę zdrowiej się odżywiać i więcej ruszać. Zdecydowałam zatem, że będę „odchudzać” moje ulubione dania. W ten właśnie sposób powstały te pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i serem feta. Ciasto zrobiłam z mąki z pełnego przemiału, a w farszu zamieniłam tłusty ser feta na ser o obniżonej zawartości tłuszczu. Takie pierogi podaję z sosem koperkowym zrobionym na jogurcie. Pycha!

Pierogi ze szpinakiem i serem feta (ok. 50 sztuk)

Ciasto:

700 g mąki z pełnego przemiału + trochę do podsypywania

400 ml ciepłej wody

1 jajko

odrobina oleju

Farsz:

450 g mrożonego szpinaku

270 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu

2 średnie cebule

4 łyżki klarowanego masła

Składniki na ciasto wyrabiać do momentu, aż stanie się elastyczne. Szpinak rozmrozić, odsączyć nadmiar wody i wymieszać z rozdrobnionym serem feta. Cebulę zeszklić na maśle, wystudzić i wymieszać ze szpinakiem i serem. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, na środek wyłożyć farsz i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do momentu kiedy wypłyną na wierzch.

 

pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *