PAVLOVA Z WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

Pavlova to według mnie tak wykwintny torcik, że potrzebuje specjalnej okazji aby ją podać.  83. urodziny mojego dziadka były zatem idealnym momentem żeby zrobić to genialne ciacho 🙂

Dziadkowie zajmują bardzo ważne miejsce w moim życiu. Jeśli coś dla nich gotuję lub piekę to wkładam w to wyjątkowo dużo serca. Wszystko musi być idealne i nie ma mowy o pomyłkach. Chciałam zatem żeby beza, która jest podstawą Pavlovej była chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca się w środku, bo takie bezy lubimy najbardziej. Wyszło perfekcyjnie i nie obyło się bez dokładek 🙂

 

Pavlova z wiśniową frużeliną

Beza:

6 białek w temperaturze pokojowej

szczypta soli

350 g drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Frużelina: 

450g wiśni świeżych lub mrożonych

3/4 szklanki cukru 

1 opakowanie żelatyny fix lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Dodatkowo: 

300 ml kremówki 36%

gorzka czekolada do dekoracji

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Papier do pieczenia ułożyć na płaskiej blaszce i narysować na nim okrąg o średnicy 24 cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier aż do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczony na papierze okrąg, boki wyrównać łyżką ku górze.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 90 min. Upieczoną bezę studzić w uchylonym piekarniku, zostawić na noc.

Przygotować frużelinę. W małym garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem i podgrzewwać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i wodę z mąką, wymieszać i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę dodać do owoców i schładzać aby sos zgęstniał.

Kremówkę ubić na sztywną pianę.

Bezę przełożyć na paterę, na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę, wyłożyć frużelinę i ozdobić czekoladą.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

 

6 przemyśleń nt. „PAVLOVA Z WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

  1. Cudna! Pavlowa to jeden z moich ulubionych deserów – mega mi się podoba to, że zależnie od humoru i smaku mozna do niej dodać bardzo rożne owoce! Ja najbardziej lubię z truskawkami albo z mango, ale Twoja propozycja z wiśniami tez brzmi super 🙂 buziaki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *