OWSIANKA NA 3 SPOSOBY

Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Przede wszystkim na długo zaspokaja głód, jest bardzo smaczna, ale, co dla mnie najistotniejsze – jest prosta i szybka w przygotowaniu.  Swego czasu płatki owsiane łączyłam jedynie z pestkami słonecznika i suszonymi owocami i taki mix zalewałam ciepłym mlekiem. Nie wyobrażam sobie jednak jedzenia płatków w takiej formie przez dłuższy czas. Jest to po prostu strasznie nudne i monotonne.

W dzisiejszym wpisie chciałam się z Wami podzielić moimi ulubionymi sposobami na owsiankę. Są to: owsiany shake bananowo – czekoladowy, truskawkowa overnight oats i zapiekana owsianka z malinami. Mam nadzieję, że również Wy będziecie wkrótce chętnie sięgać po te przepisy 🙂 Z podanych składników przyrządzicie dwie porcje.

Owsiany shake bananowo – czekoladowy

1 dojrzały banan

4 łyżki płatków owsianych

1 czubata łyżka kakao

2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego (ja dałam szklankę mleka kokosowego i szklankę mleka krowiego)

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować przez minutę.

Truskawkowa overnight oats

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka truskawek

szczypta soli

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki greckiego jogurtu

1 łżka stołowa miodu

1 łyżka nasion chia (można pominąć)

Truskawki, mleko i jogurt zblendować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i przelać wszystko do słoika. Słoik należy szczelnie zamknąć i włożyć na noc do lodówki. Rano owsianka jest gotowa do spożycia.

Zapiekana owsianka z malinami*

12o ml mleka krowiego lub roślinnego

100 g jogurtu greckiego

2 średnie jajka

1-2 łyżki miodu

100 g płatków owsianych

20 g wiórków kokosowych

120 g malin

Mleko, jogurt, jajka i miód zmiksować, dodać płatki owsiane i odstawić na 5-10 minut  żeby wchłonęły wilgoć. Dodać pozostałe składniki. Owsiankę przełozyc do kokilek i zapiekac w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut (aż owsianka się zrumieni).

*przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia ” Katarzyny Maciejko – Zielińskiej

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *