NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I WIŚNIAMI

Miałam wielką ochotę na obiad na słodko i tak powstały te naleśniki z twarożkiem i wiśniami. Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki i pankejki. Naprawdę, jest mi bardzo ciężko powstrzymać się przed sięganiem po kolejną porcję, dlatego moja wersja tych naleśników jest troszeczkę lżejsza. Białą mąkę zamieniłam na mąkę z pełnego przemiału, a zwykły cukier zastąpiłam ksylitolem. Jeśli jednak nie liczycie kalorii to do przygotowania tych naleśników użyjcie zwykłej mąki i białego cukru.

 

 

Naleśniki z twarożkiem i wiśniami (ok.8 sztuk)

Ciasto na naleśniki:

200 g mąki z pełnego przemiału lub zwykłej

2 jajka

szczypta soli

2 szklanki mleka

1 łyżka oleju

Nadzienie:

300 g chudego twarogu

3 łyżki ksylitolu lub białego cukru

Polewa wiśniowa:

250 g wiśni lub innych owoców (ja użyłam mrożonych)

3 łyżki ksylitolu lub białego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 3 łyżkach wody

opcjonalnie kilka łyżek przegotowanej wody

 

Składniki na ciasto połączyć przy użyciu miksera. Jeśli ciasto jest za gęste należy dolać więcej mleka. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem aż lekko się zarumienią. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z ksylitolem. Wiśnie umieścić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Dodać rozdrobnioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zdjąć z palnika. Jeśli chcecie, aby sos wiśniowy był bardziej rzadki dodajcie przegotowanej wody i ponownie wymieszajcie. Naleśniki posmarujcie twarożkiem, poskładajcie i polejcie polewą wiśniową.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

2 przemyślenia nt. „NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I WIŚNIAMI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *