MINI SERNICZKI Z MALINAMI

Te mini serniczki z malinami były moim małym eksperymentem. Powstały w zasadzie tylko dlatego, że po ostatnim serniku zostało mi pół wiaderka twarogu i chciałam go wykorzystać, ponieważ staram się nie marnować żywności. Teraz już wiem, że będę robić je częściej 🙂 To fajna alternatywa dla zwykłego sernika, a dzieci mojego przyszłego szwagra je pokochały! Na gotowe serniczki można wylać galaretkę i ułożyć ulubione owoce, co kto lubi. Ja zdecydowałam się polać je gorzką czekoladą i udekorować malinami. Smacznego! 🙂

 

 

Mini serniczki z malinami (10 sztuk)

120 g herbatników

2 łyżki roztopionego masła

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

500 g twarogu sernikowego

3 jajka

pół łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć)

świeże maliny i pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady do dekoracji

 

 

Przygotować blaszkę do pieczenia muffinek i papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Ciastka zmielić na pył, połączyć z roztopionym masłem. W wysokim naczyniu zmiksować jajka, cukier i twaróg. Dodać pastę waniliową i wymieszać. Silikonowe foremki umieścić w blaszce na muffinki. Do foremek nałożyć ciasteczka, a następnie wlać masę serową. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu udekorować malinami i polać roztopioną czekoladą.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *