LASAGNE WEGETARIAŃSKA

Lasagne, jak i wszystkie makarony uwielbiam w każdej postaci, a ponieważ mamy lato, a latem nachodzi mnie ochota na lżejsze wersje rozmaitych potraw to tym razem przygotowałam lasagne z dużą ilością warzyw.  Całości dopełnia beszamel i ser mozzarella – palce lizać 🙂

 

Lasagne z warzywami ( porcja dla dwóch osób)

 

6 płatów makaronu lasagne

2 kulki mozzarelli

100 g sera z niebieską pleśnią

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

kilka różyczek brokuła

Sos pomidorowy:

 

średnia cebula

2 szklanki passaty pomidorowej

ząbek czosnku

łyżka oliwy

łyżka koncentratu pomidorowego

oregano

pół łyżeczki cukru

Beszamel:

 

łyżka masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

 

Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Papryki pokroić w paski. Obydwa rodzaje sera utrzeć na tarce na większych oczkach.

Przygotować sos beszamelowy – łyżkę masła wymieszać z mąką aż powstaną grudki, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać rózgą żeby grudki zniknęły. Sos powinien zacząć gęstnieć. Na koniec dodać gałkę muszkatołową.

Przygotować sos pomidorowy – na oliwie zesmażyć pokrojoną w pióra cebulę aż się zeszkli, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki i trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min.

W międzyczasie ugotować makaron al dente. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwami wszystkie składniki w następujący sposób: makaron – warzywa – sosy – ser. Ja układam trzy warstwy. Na wierzchu układam dodatkowo plastry pomidora i posypuję serem. Zapiekam w piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

3 przemyślenia nt. „LASAGNE WEGETARIAŃSKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *