KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ

Fanką zup nie jestem, ale dla pomidorowej robię wyjątek 😉 Moja wersja jest lekko pikantna, delikatnie kremowa i bardzo sycąca. Dzięki dodatkom czosnku, bazylii i przypraw mocno rozgrzewa – to idealny obiad na chłodniejsze dni.

Krem z pomidorów  (ok.4 l zupy)

800 g całych pomidorów z puszki

700 g passaty pomidorowej

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1,5 szklanki liści bazylii

800 ml warzywnego bulionu

sól, pieprz, ostra papryka

oliwa do smażenia

 

Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam i podsmażam ok. 2 min. na oliwie. Dodaję pomidory, passatę i bulion, przyprawiam i gotuję wszystko na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodaję liście bazylii i miksuję przy pomocy blendera. Podaję z bazylią i grzankami.

 

 Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

2 przemyślenia nt. „KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *