GRUSZKI Z MARCEPANEM I ORZECHAMI PEKAN

Witajcie w Nowym Roku 🙂 Zanim na mojego bloga wkroczą dietetyczne przepisy, związane oczywiście z noworocznym postanowieniem „zdrowiej się odżywiać”, opróżniam szafki i lodówkę z poświątecznych pozostałości.

Różnego rodzaju orzechy mam w domu zawsze, a po przygotowaniu tego likieru marcepanowego zostało mi trochę marcepanu, więc pomysł na ten szybki deser zrodził się sam. Jeśli choć trochę lubicie połączenie gruszek z marcepanem przepis ten powinien przypaść Wam do gustu 🙂

Gruszki z marcepanem i orzechami pekan

2 twarde gruszki

80 g masy marcepanowej

garść orzechów

odrobina lejącego miodu

cynamon

 

Gruszki umyć, przekroić na pół. Za pomocą łyżki do lodów z gruszek wyciąć gniazda nasienne. W to miejsce włożyć marcepan. Posypać orzechami, cynamonem i polać miodem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec do miękkości (u mnie 25 min.) w temperaturze 180 stopni.

gruszki z marcepanem

3

1

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *