Gorąca czekolada z pomarańczową nutą

Taka sytuacja. Spotykam się z przyjaciółką w kawiarni, ona zamawia kawę, a ja gorącą czekoladę. Uśmiechnięta kelnerka podaje nam nasze zamówienia i co dostaję? Wielkie rozczarowanie – czekoladę w proszku zalaną wrzątkiem z górą bitej śmietany. Ta śmietana to tak niby dla ozdoby, ale jednak celowo, po to żeby zamaskować smak tego czegoś, co bynajmniej czekoladą nie jest.
Po serii takich doświadczeń w restauracjach i kawiarniach raczę się jedynie herbatą, a gdy mam ochotę się zasłodzić sama przygotowuję czekoladę do picia. Jest taka jaka chcę, czyli gęsta, aromatyczna i okrutnie słodka 😉 Spróbujcie i zapraszajcie przyjaciółki do siebie 😉

Gorąca czekolada (3 filiżanki lub 2 kubki)

2 szklanki mleka
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 tabliczki ulubionej mlecznej czekolady
skórka starta z dwóch dużych pomarańczy

Mleko zagotowałam wraz ze skórką, odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie odcedziłam i ponownie zagotowałam wraz z czekoladą i kakao rozpuszczonym w niewielkiej ilości mleka.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mojego Facebooka
Instagrama też mam 🙂

10 przemyśleń nt. „Gorąca czekolada z pomarańczową nutą

  1. Jakie to pyszne! Uwielbiam czekoladę! Robię swoje własne "mleko" owsiane, a czekoladę preferuję gorzką i taką sobie robię, ale skórki pomarańczy to jeszcze nie dodawałam… Chyba teraz spróbuję. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *