EKSPRESOWY TORCIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Żeby nie wyglądać jak zawodnik sumo muszę w swojej diecie ograniczać ilość spożywanych słodyczy. Jeśli więc grzeszyć to tylko z powodu czegoś pysznego, własnoręcznie przygotowanego, a nie byle jakich ciastek dostępnych w każdym supermarkecie.

Dziś przygotowałam szybkie ciacho dla leniuchów, bez potrzeby włączania piekarnika 🙂 Torcik jest delikatny jak chmurka, nie za słodki i po prostu rozpływa się w ustach.

 

Torcik z musem truskawkowym 

Spód:

200g ciasteczek Oreo

2 łyżki masła

 

Masa śmietanowa:

500ml kremówki 36%

łyżeczka cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodką śmietanę to dodajcie pół szklanki)

1 opakowanie żelatyny-fix deserowej

 

Mus:

400g truskawek

2 galaretki truskawkowe

 

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i połączyć z rozpuszczonym wcześniej masłem. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie rozsmarować masę ciasteczkowo – maślaną. Odłożyć w chłodne miejsce do stwardnienia.

Śmietankę ubić z odrobiną cukru pudru i połączyć z żelatyną wg sposobu podanego na opakowaniu. Wylać na ciasteczkowy spód i chłodzić w lodówce przez pół godziny.

W tym samym czasie  rozpuścić w 500 ml wody dwie galaretki ( czyli w połowie wody, a nie jak zaleca producent) i po przestygnięciu połączyć ze zblendowanymi na mus truskawkami. Włożyć do lodówki. Gdy mus zaczyna tężeć wylać wszystko na ściętą masę śmietanową i ponownie włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.

Prawda, że proste? 🙂

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

4 przemyślenia nt. „EKSPRESOWY TORCIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *