DOMOWY KREM CZEKOLADOWY

Ten krem czekoladowy to taka domowa wersja nutelli. Nie powiem, tę oryginalną, sklepową zdarza mi się zjeść mimo, że w większości składa się z cukru i tłuszczu, a ilość orzechów laskowych jest w tym produkcie znikoma.

W mojej domowej wersji nie znajdziecie białego cukru – jako substancję słodzącą użyłam suszonych daktyli. Daktyle są bardzo często wykorzystywane jako dodatek do ciast. Mają bardzo dużą zawartość cukrów prostych, które szybko się przyswajają. Zawierają również sporo błonnika, który usprawnia prace jelit.

Naszą domową nutellą smarujemy kanapki bądź też używamy jej jako krem do ciast i tortów.

domowa nutella

domowa nutella

domowa nutella

 

Świąteczny krem czekoladowy (ok. 600 g)

300 g orzechów laskowych

200 g suszonych daktyli

2 łyżki kakao

1 łyżeczka pasty waniliowej

 

Daktyle zalać wodą i odstawić na noc. Orzechy podprażyć na patelni aż pęknie skórka, wystudzić i obrać ze skórki. Zmielić w młynku na masło orzechowe. Dodać daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, kakao i pastę waniliową. Zmiksować do pożądanej konsystencji. Jeśli krem jest dla Was za gęsty można dolać odrobinę wody.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

2 przemyślenia nt. „DOMOWY KREM CZEKOLADOWY

  1. Bardzo fajny pomysł, niezwykle prosty przepis, a więc coś dla mnie. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Fajna strona, będę częściej odwiedzał. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *