CIASTKA FRANCUSKIE Z SERKIEM I OWOCAMI NA LENIWY PORANEK

Nie wiem, czy zauważyliście, ale ostatnio wszystkie przepisy, które pojawiają się na moim blogu są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Godzenie ze sobą pracy, ślubnych przygotowań i pisania bloga to już wyższa szkoła jazdy i trzeba być mistrzem organizacji żeby nie zawalić żadnej z tych rzeczy. A to tylko kropla w morzu, bo jest jeszcze kilka innych spraw, którymi zajmuję sie po pracy i jak komuś o tym opowiadam to pyta, czy moja doba aby na pewno również trwa 24 godziny. To prawda, mało sypiam. W tygodniu maksymalnie po 5-6 godzin, co skutkuje tym, że w piątek jestem już zazwyczaj średnio przytomna 😉

Są jednak takie momenty, że odpuszczam zabawę w perfekcyjną panią domu, a mówię tu o weekendach. Bardzo cenię sobie to wylegiwanie się do późna w łóżku i leniwe, słodkie śniadania. Tylko wtedy mam czas rozkoszować się posiłkiem tak jak należy. Lubię też trochę bardziej się postarać i nie wsuwać zwykłych kanapek albo jajecznicy. Puszczam wodze fantazji i rozpieszczam nas różnymi pysznościami – oczywiście takimi gotowymi w 15 minut 😉

 

Ciastka francuskie z serkiem i owocami

arkusz ciasta francuskiego

300 g gęstego waniliowego serka homogenizowanego

owocowy dżem lub świeże owoce

1 łyżka masła

 

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z nich, na środku, grubo rozsmarować serek homogenizowany. Pozostawione brzegi ciasta posmarować przy pomocy pędzelka roztopionym masłem. Piec ok. 10 minut. Przestudzone ciastka posmarować ulubionym dżemem lub udekorować świeżymi owocami.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *