CIASTECZKA KAKAOWO – ORZECHOWE Z MASCARPONE I MALINAMI

Pomysł na te ciasteczka powstał po szybkim przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Wszystko miałam akurat pod ręką, więc zakasałam rękawy i tak wyszły mi całkiem niezłe kruche ciastka z orzechami 🙂 Ciasteczka nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a dodatki możecie dowolnie modyfikować. Mnie kalorii zawsze jest za mało, więc dodatkowo przełożyłam je śmietanką ubitą z mascarpone i udekorowałam malinami 🙂

 

Ciasteczka z orzechami (ok. 30 sztuk)

200 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

100 g masła

1 jajko

1,5 łyżki ciemnego kakao

100 g mielonych orzechów laskowych  

dodatkowo:

150 ml kremówki 36%

150 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru owoce do dekoracji

 

Składniki na ciasteczka wyrobić na stolnicy posypanej mąką do momentu, aż masa będzie jednolita. Ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć szklanką krążki ( można także ulepić z ciasta kulki i lekko je spłaszczyć). Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy ciasteczka już przestygną przełożyć je śmietanką ubitą z cukrem pudrem i mascarpone. Udekorować malinami.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

7 przemyśleń nt. „CIASTECZKA KAKAOWO – ORZECHOWE Z MASCARPONE I MALINAMI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *