Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jak dyniowy tydzień to dyniowy tydzień 😉 Wyprodukowałam musu z dyni jak dla armii, więc trzeba go wykorzystać. Tym razem upiekłam bardzo szybkie dyniowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. Z dodatkami możecie dowolnie eksperymentować – czekoladę możecie wymienić chociażby na bakalie.

Ciasteczka dyniowe (ok. 15 ciasteczek)

1,5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki purée z dyni
1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Za pomocą miksera łączę ze sobą cukier i olej, dodaję dyniowe purée i ponownie miksuję. W drugiej misce mieszam ze sobą pozostałe składniki. Powoli dodaję mokre składniki do suchych mieszając wszystko drewnianą łyżką. Drobno siekam czekoladę i delikatnie dodaję ją do ciasta.

Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki wykładam ciasto na papier. Piekę przez 12 minut.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mojego Facebooka
Instagrama też mam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *