CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, SOSEM POMIDOROWYM I BESZAMELEM

Wspominałam już, że lubię makarony? 😉 Ostatnio zajadaliśmy się  lasagne wegetariańską, więc teraz, w ramach zawierania kompromisów w związku, przygotowałam coś z mięsem. Wbrew pozorom jest to dość szybki, a wykwintny obiad – mnie przygotowanie wszystkiego zajęło ok. 20 min + 25 min zapiekania.

 

Cannelloni z mięsem (przepis na 10 rurek)

10 surowych rurek makaronu cannelloni

300g mielonego mięsa

2 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

sól, pieprz

oregano

odrobina oleju do smażenia

Beszamel:

łyżka masła

łyżka mąki

2 szklanki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotowuję sos beszamelowy – masło rozpuszczam i mieszam z mąką. Następnie dodaję mleka i mieszam szybko rózgą aby rozbić grudki z masła i mąki. Na samym końcu dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Tak przygotowany sos wlewam do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone podsmażam z cebulką i wyciśniętym czosnkiem. Dodaję passatę i przyprawiam solą, pieprzem i ziołami do smaku. Chwilę gotuję aż całość będzie gęsta. Mięsny farsz nakładam do rurek i układam na sosie beszamelowym. Z wierzchu posypuje startą mozzarellą. Zapiekam ok. 25 min. w  180 °C.

 

Bądź na bieżąco z moimi postami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

2 przemyślenia nt. „CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, SOSEM POMIDOROWYM I BESZAMELEM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *