BROWNIE Z WIŚNIAMI

To brownie robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę maksymalnie się zasłodzić. Co tu kryć, jest okropnie słodkie, tak słodkie, że nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek naraz, a te wiśnie w środku wcale nie pomagają. Lista składników jest dość długa, ale jeśli wśród 5 rzeczy, bez których nie wyobrażacie sobie życia jest czekolada to naprawdę musicie je zrobić –  jest warte grzechu 🙂

Brownie z wiśniami

Ciasto:

250g mąki tortowej

9 łyżek ciemnego kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru

200 g cukru trzcinowego

2 jajka

0,5 szklanki maślanki

kilka kropli aromatu rumowego

125 g masła

1 łyżeczka soli

0,5 kg wiśni

Ganasz:

250 ml śmietanki 36%

250g gorzkiej czekolady min.70%

kilka kropli aromatu rumowego

 

Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać obydwa rodzaje cukru i wymieszać. W innej misce utrzeć jajka z maślanką i aromatem. W rondelku podgrzać niepełną szklankę wody z masłem i solą. Powoli wlewać do suchych składników cały czas mieszając. Do masy dodać jajka z maślanką. Wymieszać. Osuszone wiśnie dodać do ciasta i ponownie wszystko wymieszać. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec przez ok. 40 min. w 190°C. Studzić w otwartym piekarniku. W tym czasie przygotować ganasz – śmietankę podgrzać w rondelku i dodać pokrojoną czekoladę oraz aromat rumowy. Ganaszem polać przestudzone ciasto i odstawić do momentu aż ganasz stężeje.

 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

 

4 przemyślenia nt. „BROWNIE Z WIŚNIAMI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *