BEZY Z KREMEM PISTACJOWYM

Te bezy z kremem pistacjowym są dość niezwykłe w smaku – jednocześnie są słodkie i lekko słonawe. Pokochają je wszyscy miłośnicy kontrastowych smaków. Same bezy są łatwe w przygotowaniu. Musimy się jednak zastanowić jaki efekt chcemy uzyskać. Czy beza ma być całkiem sucha w środku czy lekko ciągnąca się. Ja przygotowałam takie jakie lubimy najbardziej, czyli suche z zewnątrz i klejące się w środku.

 

Bezy z kremem pistacjowym (16 sztuk)

Bezy:

4 białka w temperaturze pokojowej

250 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Krem pistacjowy:

200 ml kremówki 36%

200 g serka mascarpone

100 g pistacji

2 łyżki cukru pudru

 

 

Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać obydwa rodzaje cukrów. Ubijać do momentu aż piana zacznie lśnić. Na papierze do pieczenia narysować okręgi, papier odwrócić, położyć na płaskiej blaszce do pieczenia i za pomocą worka cukierniczego lub szprycy narysować krążki. Piekarnik nagrzać do 140°C i piec bezy przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 20 min. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować krem pistacjowy. Pistacje zmielić w młynku na masło. W wysokim naczyniu ubić śmietanę, dodać cukier puder i mascarpone. Połączyć z masłem pistacjowym. Krem pistacjowy wyłożyć na bezy. Udekorować orzechami i czekoladą.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie 🙂

 

bezy z kremem pistacjowym

bezy z kremem pistacjowym

bezy z kremem pistacjowym

2 przemyślenia nt. „BEZY Z KREMEM PISTACJOWYM

  1. Mniam mniam:) Wypróbowałam z kremem i owocami. Doskonały pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *